کلینیک دارای بهترین انواع وسایل کاردرمانی

پرکاربردترین وسایل کاردرمانی (انواع، کاربردها و نقش کاردرمانگر)

راهنمای محتوا

کاردرمانی یکی از حوزه‌های مهم توانبخشی است که هدف آن کمک به افراد با ناتوانی‌ها و اختلالات جسمی، ذهنی و روانی بوده و به منظور بهبود عملکرد و کیفیت زندگی آن‌ها استفاده می‌شود. در این فرآیند، وسایل کاردرمانی نقش کلیدی ایفا می‌کنند. این مقاله به بررسی انواع وسایل کاردرمانی، معرفی وسایل کاردرمانی، روش‌های استفاده از آن‌ها، کاربردهای مرتبط با هر عارضه و نقش کاردرمانگر در به‌کارگیری این وسایل می‌پردازد.

 

چه زمانی نیاز به وسایل کاردرمانی خواهد بود؟

همان طور که می‌دانید، افراد زمانی به کاردرمانی نیاز خواهند داشت که توانایی برخی از عضلات، ماهیچه‌ها و مفاصل خود را از دست داده و در مواردی، سیستم‌ها، ارگان‌های عصبی و شرایط روحی و ذهنی آن‌ها دچار اختلال شده باشد. در چنین شرایطی، کاردرمانگران سعی دارند تا با استفاده از تمرینات ساده و قابل انجام که عموماً از وزن بدن فرد برای تمرینات جسمانی و ایجاد شرایط و فضای مناسب برای انجام تمرینات ذهنی استفاده می‌شود، وضعیت فرد را بهبود و توانایی‌های او را بازیابی نمایند.

گاهی موقعیت فرد به شکلی است که نیاز به کمک گرفتن از ابزار کمکی خواهد داشت؛ در چنین شرایطی فرد کاردرمانگر و تراپیست با استفاده از وسایل کار درمانی، تمرینات مخصوص را شروع و فرایند درمانی را ادامه می‌دهند.

 

انواع وسایل کاردرمانی جسمی

این وسایل به طور کلی بر بهبود عملکرد عضلات، مفاصل و سیستم حرکتی کمک می‌کنند. از مهم‌ترین گزینه‌های وسایل کاردرمانی جسمانی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • تخته تعادل: (Balance Board) برای بهبود تعادل و تقویت عضلات پا و تنه استفاده می‌شود. این ابزار می‌تواند به اندازه یک سینی متوسط و در مواردی به اندازه یک تخته 1 متر در 1 متر باشد که به فرد کمک می‌کند تا با ایستادن یا نشستن یا خوابیدن بر روی آن، سعی در حفظ تعادل خود نموده و عضلات خود را برای این منظور، به فعالیت وا دارند.
  • توپ‌های ژیمناستیک: جهت افزایش انعطاف‌پذیری، تعادل و تقویت عضلات کاربرد دارند. این مورد از وسایل کاردرمانی که با نام “توپ ارتوپد” و “توپ پیلاتس” نیز شناخته می‌شود، یکی از ساده‌ترین وسایلی است که در کاردمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • توپ‌های فشاری: برای تقویت عضلات دست مورد استفاده قرار می‌گیرند. فردی که در ناحیه دست دچار ضعف عضلانی و ماهیچه‌ای است، می‌تواند از این توپ‌ها استفاده نموده و با فشارهای مقطعی، توانایی دستان خود را بهبود ببخشد.
  • گریپ‌های دست: این نوع ابزار نیز مانند مورد قبلی برای بهبود قدرت و دامنه حرکتی انگشتان به‌کار می‌روند. با این تفاوت که این مورد از لیست عموماً به شکل حلقه‌های لاستیکی یا دسته‌های فنری تولید و طراحی می‌شوند؛ اما در کارایی تفاوتی با یکدیگر ندارند.
  • اسپلینت‌ها و آتل‌ها: برای تثبیت و حمایت از اندام‌های آسیب‌دیده مورد استفاده قرار می‌گیرند. این دسته از وسایل کاردرمانی برای تمرین استفاده نشده و در حوزه وسایل کمکی قرار می‌گیرند؛ با این رسالت که از بیشتر شدن آسیب جلوگیری نمایند.

 

شما نیازی به خرید وسایل کاردرمانی نخواهید داشت؛ چرا که با مراجعه به کلینیک مجهز و استاندارد، بهترین وسایل کار درمانی در اختیار شما خواهند بود تا بتوانید طبق تشخیص کاردرمانگر، روند درمانی را به بهترین شکل پیش ببرید. همین حالا می‌توانید با شماره 02144935308 تماس گرفته و ضمن دریافت مشاوره کامل و رایگان، با مراجعه به کلینیک همیشه بهار، مسیر بازیابی را با سرعت طی نمایید.

 

در ادامه به معرفی برخی از وسایل کاردرمانی می‌پردازیم که به بیمار در ایستادن یا راه رفتن کمک می‌کنند:

  • گیت ترینر: این مورد از لیست در واقع صندلی چرخ‌داری است که برای افرادی که در انواع تصادفات یا حوادث یا حتی پس از بروز برخی عارضه‌ها، قدرت تحرک اولیه را از دست داده‌اند. این ابزار با ایجاد فشار متمرکز و استاندارد روی عضلات هدف، روی تقویت پاهای فرد تأثیر می‌گذارد.
  • استندینگ فریم: در برخی موارد ممکن است که قابلیت ایستادن به طور کامل از دست رفته باشد. این وسیله مانند یک صندلی است؛ با این تفاوت که دارای بند‌ها و پدهای مخصوصی است که روی شانه و قفسه سینه فرد قرار می‌گیرند و فرد را در حالت ایستاده، ثابت نگه داشته و با افزایش و تثبیت فشار خون، روی افزایش توان عضلات و ماهیچه‌های ساق پا، ران‌ها و انتهای کمر کمک خواهند کرد.
وسایل کاردرمانی روی میز چوبی

وسایل کاردرمانی حسی

حال که درمورد وسایل کاردرمانی جسمی اطلاعات داریم، می‌دانیم که وسایل کار درمانی حسی نیز به تنظیم و تقویت حس‌های مختلف مانند بینایی، شنوایی، لامسه و تعادل کمک می‌کنند یا در کمک به بدتر نشدن شرایط فرد آسیب دیده، مؤثر خواهند بود. برخی از این ابزار و وسایل عبارت‌اند از:

  • تخته ماساژ: این ابزار که با نام (Sensory Board) جهت تحریک حس لامسه و آگاهی بدنی استفاده می‌شود. این وسایل شامل انواع بندها، توپ‌های کوچک و بزرگ، وسایل دارای دکمه خاص یا ابزاری مثل ماشین حساب و… . استفاده از این ابزار کمکی به کودکان یا در مواردی حتی بزرگسالان کمک می‌کند تا گیرنده‎های حسی خود را در تماس با اشیای مختلف تحریک نمایند.
  • وزنه‌های تعادل: برای تقویت حس عمقی و بهبود تعادل بدن. این وسایل شباهت زیادی با تخته‌های تعادل دارند.
  • ابزارهای شنیداری: مانند هدفون‌های نویزکنترل برای کاهش یا افزایش حساسیت شنوایی.
  • تاباننده‌های نوری: همان گونه که از نام این دسته از وسایل کاردرمانی پیدا است، از آن‌ برای تحریک و تقویت حس بینایی استفاده خواهد شد. هر رنگ یک بازه فرکانسی دارد که توسط چشمان انسان دریافت و در مغز پردازش خواهند شد. با تاباندن نورهای مختلف، عملکرد چشم در چیام‌رسانی به مغز و فعالیت مغز در پردازش را افزایش خواهند داد.

 

اگر مراجعه به کلینیک و مراکز توانبخشی به خاطر کمبود وقت یا پیمودن مسیر طولانی برای شما مقدور نیست، می‌توانید به راحتی در منزل خود از خدمات کاردرمانی در خانه استفاده نمایید. با شماره‌گیری …، همین حالا بهترین خدمات کاردرمانی هوم ویزیت را دریافت نمایید.

 

وسایل کاردرمانی شناختی و روانی

این دسته از وسایل برای بهبود عملکرد شناختی و مهارت‌های ذهنی طراحی شده و عموماً باید با تمرکز زیاد و ظرافت بسیار انجام شوند؛ وسایل و ابزارهایی مثل:

  • پازل‌ها و بازی‌های فکری: برای تقویت مهارت حل مسئله و تمرکز به کار می‌روند. از طرفی، فرد با ساختن تصویری که قصد تکمیل پازل آن را در ذهن دارد، باعث می‌شود تا قدرت تجسم و تصور فرد نیز بالاتر برود.
  • ابزارهای یادگیری دیجیتال: مانند تبلت‌ها و نرم‌افزارهای تعاملی برای آموزش مهارت‌های خاص. از این وسایل کاردرمانی روانی معمولاً برای افزایش سرعت پردازش و استنتاج و در مورادی افزایش سرعت ریکت و واکنش دادن استفاده می‌شود.
  • ابزارهای هنری: مانند رنگ‌آمیزی، سفال‌گری و نقاشی که به بهبود مهارت‌های حرکتی ظریف و آرامش روانی کمک می‌کنند.

موارد گفته شده به صورت تمرینات شناخته می‌شوند. وسایلی که در ادامه آن‌ها را معرفی خواهیم کرد برای کمک به بهتر پیش رفتن روند درمانی و تقویت مهارت‌های حرکتی ظریف استفاده می‌شوند:

  • انگشتی مداد: وسیله‌ای بسیار ساده که به افراد کمک می‌کند تا در نگه داشتن مداد و خودکار و وسایلی از این قبیل کمک نماید. این مورد از لیست ابزار کاردرمانی می‌تواند به کودکان 6 سال به بالا کمک نماید تا مهارت‌های نوشتاری خود را تقویت نموده و دوران مدرسه را بهتر سپری نمایند.
  • قلم‌ (مداد)های وزن‌دار: این مدادها به کودکانی که به ناتوانی‌های یادگیری یا عارضه‌هایی مانند اوتیسم مبتلا هستند کمک می‌کندتا بتوانند ابزارهایی که در دستان خود نگه می‌دارند را بهتر کنترل نمایند.

 

کودکان در جلسه کاردرمانی در حال استفاده از وسایل کاردرمانی

نقش کاردرمانگر در استفاده از وسایل کاردرمانی

کاردرمانگر طبق تخصص و تشخیص خود، وسایل کاردرمانی را با توجه به نیازها و اهداف فردی هر بیمار انتخاب و استفاده خواهد نمود. برخی از روش‌های معمول و استاندارد استفاده از وسایل کاردرمانی عبارت‌اند از:

  1. ارزیابی و تشخیص اولیه: کاردرمانگر ابتدا وضعیت بیمار را ارزیابی کرده و نیازهای او را مشخص می‌کند. حتی ممکن است در ظرایطی فرد نیاز به بهبود ابعاد مختلفی از جسم و روان خود را داشته باشد؛ به طور مثال فردی که دچار سکته مغزی شود، کاردرمانگر در طول روند کاردرمانی سکته مغزی، ضمن انجام فعالیت‌های تقویت جسمانی، سعی بر تقویت روحیه فرد نیز خواهد داشت.
  2. استفاده و انتخاب بهترین وسایل کاردرمانی: بر اساس ارزیابی، وسیله‌ای که بیشترین تأثیر را بر بهبود بیمار داشته باشد، انتخاب می‌شود. عموماً استفاده از وسایل ساده‌ای مانند واکر، دمبل و … کافی خواهد بود.
  3. آموزش استفاده و شرح شرایط: بسیار پیش آمده است که خانواده‌های دلسوز نسبت به شرایط بستگان خود نگران بوده و در جریان روند کاردرمانی وی نبوده‌اند. کاردرمانگر متخصص و حرفه‌ای، با توضیح شرایط به فرد ماجعه کننده و همراهیان و خانواده وی، آن‌ها را در کسب اطلاعات و آگاهی از وصعیت فعلی و روند درمانی یاری خواهند رساند و از نگرانی آن‌ها به مقدار بسیار زیادی خواهد کاست.
  4. پیگیری پیشرفت: کاردرمانگر به‌صورت دوره‌ای پیشرفت بیمار را بررسی کرده و در صورت نیاز برنامه را اصلاح می‌کند، چون ممکن است شرایط فرد در ابتدا بسیار وخیم باشد؛ اما با استفاده از وسایل کاردرمانی استاندارد و پیشرفت روند درمانی به شکل استاندارد، بهبودی وی زودتر از زمان موئد صورت پذیرد.
  5. حمایت روانی و تشویق: ایجاد انگیزه و حمایت روانی برای بیمار در طول فرآیند درمان می‌تواند کیفیت کاردرمانی را بالا برده و روند درمانی را از حالت خسته‌کننده خارج نماید. به شکلی که بیمار گذر زمان را کمتر حس نموده و انگیزه بیشتری برای ادامه داشته باشد.
  6. برنامه‌ریزی: طراحی یک برنامه توانبخشی مناسب با توجه به نیازها و اهداف بیمار، می‌تواند بسیار در صرفه‌جویی زمان و هزینه فرد تأثیر مثبتی داشته باشد؛ چرا که هر فرد با نیاز مخصوص به خود و توانایی بدنی و ذهنی متفاوتی از کاردرمانی استفاده خواهد کرد.

 

کلینیکت؛ بهترین خدمات کاردرمانی

وسایل کاردرمانی می‌توانند به عنوان ابزارهای حیاتی برای بهبود کیفیت زندگی افراد با نیازهای ویژه در نظر گرفته بشوند. این وسایل با توجه به نوع عارضه و نیاز هر فرد، توسط کاردرمانگر و متخصص انتخاب و مورد استفاده قرار می‌گیرند. نقش کاردرمانگر در انتخاب، آموزش و پیگیری استفاده از این وسایل بسیار مهم است و می‌تواند تأثیر مستقیمی بر نتایج درمان داشته باشد. کلینیکت، با سال‌ها سابقه در ارائ بهترین خدمات توانبخشی، توانسته است هم‌وطنان را در مبارزه با انواع عارضه‌ها و مشکلات جسمی، ذهنی و اجتماعی یاری داده و مسیر بازیابی را برای آن‌ها هموار سازد.

فراموش نشود که مطالب را برای نزدیکان خود ارسال نمایید تا برای آن‌ها نیز مفید واقع شود. همچنینی نظرات، پیشنهادات و تجربیات ارزشمند خود را با ما درماین گذاشته تا ما را در مسیر خدمت‌رسانی هر چه بهتر، یاری رسانید.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مرادیان
مرادیان
2 ماه قبل

وسایل کاردرمانی که تو خونه میشه استفاده کرد خیلی خوبن قیمتشونم نسبتا خوبه من راضیم