جلسه کاردرمانی سکته مغزی برای فرد مسن

کاردرمانی سکته مغزی، بازیابی توانایی‌های از دست رفته

راهنمای محتوا

یکی از ترس‌هایی که به دل هر فرد مخصوصاً در سنین بالاتر رسوخ می‌کند، ترس از سکته مغزی و از دست دادن توانایی‌های حرکتی و شناختی است. از آن جایی که فنون پزشکی رشد بسیار زیادی داشته و برای هر مشکل و عارضه‌ای راه حل و درمانی وجود دارد، کاردرمانی سکته مغزی به عنوان یکی از بهترین روش‌ها برای بهبود و بازیابی از این مشکل شناخته شده و همواره در حال استفاده است. رویکردهای خاصی که کاردرمانگر و تراپیست در کاردرمانی سکته مغزی استفاده می‌کنند و تمریناتی که تجویز می‌نمایند، شاید کمی نیاز به شفاف‌سازی داشته باشند که در ادامه، به طور کامل به این موارد خواهیم پرداخت.

 

سکته مغزی چیست؟

خیلی مختصر و خلاصه بگوییم، سکته مغزی (CVA: Cerebral Vascular Accident) که در زمره حوادث قلبیعروقی قرار می‌گیرد، در واقع نوعی از حمله مغزی است که به خاطر عدم خون رسانی به برخی از بافت‌های مغز رخ خواهد داد. در واقع وقتی جریان خون به نواحی مغز مختل بشود، اکسیژن به سلول‌های مغزی در آن نواحی نرسیده و باعث مردن و از بین رفتن آن‌ها خواهد شد. در پی این اتفاق، چون سلول‌های آن ناحیه از مغز شروع به مردن می‌کنند، کنترل آن بخش از مغز نیز روی اندام تحت کنترل خود کم خواهد شد و سبب بروز مشکل‌هایی از جمله اختلال در حرکت عضلات و ماهیچه‌ها، ایجاد مشکل در حافظه و حواس و… خواهد شد. لازم به ذکر است که اگر سکته در نیمکره چپ مغز رخ دهد، نیمه راست بدن و اگر این اتفاق در نیمکره راست رخ دهد، نیمه چپ بدن دچار اختلال خواهد شد. فرد تراپیست با انجام رویکردهای مربوط به کاردرمانی سکته مغزی و دادن تمرینات مخصوص و مشخص، سعی در بازیابی توانایی‌های فرد خواهد داشت. لازم به ذکر است که شدت سکته روی تأثیراتی که روی اندام‌های فرد می‌گذارد متفاوت است؛ برخی از بیماران که دچار سکته خفیف می‌شوند به صورت موقت در انجام برخی موارد کم توان خواهند شد و در مواردی وقتی سکته شدید رخ می‌دهد، ممکن است فرد را برای همیشه در انجام و پردازش برخی از مسائل ناتوان کند.

 

انواع سکته مغزی چیست؟

پیش از اینکه به موارد کاردرمانی سکته مغزی بپردازیم، باید بدانیم که سکته مغزی چه انواعی داشته و نقش کار درمانی سکته مغزی در هر یک از موارد چگونه و به چه شکل خواهد بود. به طور کلی دو نوع سکته مغزی با عنوان‌های “ایسکمیک” و “هموراژیک” وجود دارد که هر یک، دلایل، علائم و تأثیرات متفاوتی روی فرد خواهند گذاشت. سکته مغزی ایسکمیک زمانی رخ می‌دهد که شریانی که وظیفه انتقال خون به مغز را دارد، به وسیله لخته خون مسدود می‌شود. این نوع از سکته تقریباً 87 درصد از سکته‌های مغزی را در بر می‌گیرد و به دو نوع آمبولیک و ترومبوتیک تقسیم می‌شود:

  • آمبولیک: لخته خون در قسمتی از بدن ایجاد شده و از طریق شریان به مغز رفته و جریان را مسدود می‌کند.
  • ترومبوتیک: لخته خون درون خود شریان‌های مغز تشکیل می‌شود.

از طرفی سکته مغزی هموراژیک زمانی رخ می‌دهد که به علت پاره شدن رگ، خون در اطراف یا داخل مغز ریخته شده و باعث ایجاد فشار و تورم بشود. این تنش ایجاد شده در داخل یا اطراف مغز باعث از بین رفتن سلول‌های مغزی می‌شود؛ اما به طور کلی این نوع از سکته موجب فوت افراد شده، به دو دسته سکته ساب آراکنوئید و سکته درون مغزی تقسیم بندی می‌شود و لازم به ذکر است که به اندازه مورد قبلی رایج نیست.

 

فرد مسن در حال تمرین در جلسه کاردرمانی سکته مغزی

 

از کجا بفهمیم به کاردرمانی سکته مغزی نیاز است؟

وقتی فردی سکته می‌کند تغییرات ناگهانی و ملموسی رخ خواهد داد که می‌‌توان با توجه به آن‌ها، به سادگی این عارضه را تشخیص داد. دانستن نشانه‌های سکته مغزی بسیار به شما کمک می‌کند تا در صورت رخداد این حادثه، به سرعت برای دریافت خدمات کاردرمانی سکته مغزی اقدام نمایید؛ نشانه‌هایی نظیر:

  • داشتن سردردهای شدید بدون دلیل و ناگهانی
  • ناتوان یا بی حس شدن در اندام‌های بدن (دست، صورت، پا و…) به خصوص در یک طرف بدن
  • مشکل در مکالمه یا تشخیص و درک مکالمات
  • گیجی، سرگیجه، مشکل در راه رفتن و حفظ تعادل
  • اختلال در حس بینایی در یک یا هر دو چشم
  • مشکل در برقراری هماهنگی میان اندام‌های بدن

اگر هر یک از موارد زیر را حس نمودید، بدون نگرانی و با حفظ آرامش، می‌توانید از طریق تماس با شماره 02144935308، از مشاوره تخصصی و کاملاً رایگان متخصصین کلینیکت بهره‌مند شده و بهترین روش و برنامه درمانی را با مناسب‌ترین قیمت دریافت نمایید. همچنین اگر مراجعه به کلینیک و پیمودن مسیر طولانی برای شما مقدور نیست، خدمات کاردرمانی در خانه کلینیکت در دسترس شما هستند تا بتوانید در آرامش و محیط گرم خانه خود، مشکلات و عارضه‌های پیش آمده را برطرف نمایید؛ چراکه 6 ماه اول پس از سکته مغزی به عنوان بهترین زمان (گلدن تایم) شناخته می‌شود و هر چه که سریع‌تر اقدام به درمان نمایید، نتایج بهتری نیز دریافت خواهید کرد.

اهمیت کاردرمانی سکته مغزی

همان طور که مختصراً شرح داده شد، کاردرمانگر همواره در کنار فرد حضور خواهد داشت تا با انجام تمرینات خاص در کاردرمانی سکته مغزی، استفاده از وسایل مخصوص و حتی انجام کارهای ساده‌ای مانند باز و بسته کردن انگشتان دست، به فردی که دچار این مشکل شده است کمک می‌کند تا توانایی‌های از دست رفته خود را بازیابی نماید. پس از معاینه، کاردرمانگر و تراپیست در تعداد جلسات مشخصی به شما کمک می‌کنند تا حس و حال بهتری داشته و به آرامی، مشکل پیش آمده را برطرف نمایید. به زبان ساده، ساده‌ترین و در دسترس‌ترین روش برای درمان سکته مغزی، کاردرمانی سکته مغزی است که همواره توسط بسیاری از هم‌وطن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تأثیرات کاردرمانی سکته مغزی روی فرد چیست؟

همان طور که ممکن است بدانید، انواع کاردرمانی نه تنها در بهبود شرایط فیزیکی فرد تأثیر دارند، بلکه در بهتر شدن وضعیت روحی و روانی افراد نیز مؤثر خواهند بود. فردی که دچار سکته مغزی می‌شود، جدا از ناتوانی‌های فیزیکی که متحمل می‌شود، مورد هجوم ترس، فشار روانی و استرس بسیار زیادی نیز خواهد شد. “نکنه دیگه نتونم راه برم، نکنه دیگه نتونم درست حرف بزنم، شاید دیگه نتونم پیانو بزنم، شاید دیگه نتونم بدوم یا بدون مراقب و همراه قدم بزنم”. تمامی افکاری که به ذهن فرد خواهند آمد کاملاً طبیعی هستند؛ اما تراپیست با کاردرمانی سکته مغزی اجازه نخواهد داد تا از فکر به واقعیت تبدیل شوند. در واقع در طی جلسات کاردرمانی سکته مغزی به خصوص خدمات کاردرمانی سکته مغزی در منزل، کاردرمانگر به فرد یاری می‌رساند تا روحیه خود را بازگرداند، اعتماد به نفس خود را بازیابی نموده و انگیزه فرد را برای بهبود و ادامه جلسات بیشتر نموده و بتواند زودتر و مؤثرتر به جامعه بازگردد. موارد و فواید دیگر کاردرمانی سکته مغزی عبارت‌اند از:

بهبود شناخت محیطی، ادراک حواس و سیستم عصبی: ضعیف شدن یا حتی از بین رفتن حواس از علائم سکته مغزی است. کاردرمانگر با انجام نرمش و تمرین‌های خاص به فرد کمک می‌کند تا کم‌کم حواس خود را بازیابی و ادراک و شناخت محیطی خود را تقویت نماید. از طرفی این موارد ارتباط مستقیم با سیستم عصبی دارند؛ پس می‌توان گفت که هر سه مورد نام برده هم زمان با یکدیگر تقویت خواهند شد.

ایجاد انگیزه برای ادامه جلسات و امیدواری به بهبود: در طول روند کاردرمانی سکته مغزی، ممکن است که افراد ناامید شده و خود را با پیش از حادثه مقایسه نمایند. این موضوع باعث می‌شود تا روحیه خود را باخته و شوق و انگیزه خود را برای ادامه درمان از دست بدهند. کاردرمانگر با تخصص خود، باعث افزایش و بازیابی شور در فرد می‌شود تا بتواند با انرژی بیشتری، پروسه بهبود را ادامه دهد.

فردی که دچار سکته مغزی شده است، در حال استفاده از خدمات کار درمانی سکته مغزی

 

بازیابی توان فیزیکی (قدرت و استقامت): علاوه بر تضعیف و از بین رفتن حواس، ممکن است ماهیچه‌ها و عضلات نیز دار ضعف بشوند. در کاردرمانی سکته مغزی برنامه‌هایی وجود دارد که با تمرکز روی تحرک و تقویت عضلات و ماهیچه‌ها، این دسته از مشکلات را به صورت تدریجی از بین ببرد.

آموزش مهارت‌ها و امور خود مراقبتی: فردی که توانایی‌های پیشین خود را از دست داده است بدون شک در انجام امور روزانه و ساده هم دچار مشکل شده و دیگر نمی‌تواند تا به روش‌های همیشگی آن امور را انجام دهد. تراپیست با استفاده از رویکردهای کاردرمانی سکته مغزی، به فرد یاری می‌رساند تا بتواند کارها را به روش و رویه‌های جدیدی انجام دهد. گاهی برای پیش رفتن این موضوع، کاردرمانگر وسایل خاصی را نیز پیشنهاد می‌دهد تا کارها حتی ساده‌تر نیز پیش بروند.

افزایش اعتماد به نفس: کاردرمانگر تلاش می‌کند تا در طول پروسه کاردرمانی سکته مغزی، حتی پیشرفت‌های ریز و کوچک را به فرد یادآوری نماید تا نسبت به جلسات قبلی خود حس بهتری داشته و روحیه بهتری نیز پیدا کند.

 

تمرینات کاردرمانی سکته مغزی

آموزش کاردرمانی سکته مغزی موضوعی نیست که بشود گفت می‌توان به سادگی یاد گرفت و انجام داد. کاردرمانی دقیقاً مانند فنون پزشکی، نیازمند تخصص و حاصل سال‌ها تحصیل و تجربه است؛ اما می‌توانید چند مورد از تمرینات و نرمش‌های ساده را شرح دهیم تا بتوانید در طول استفاده از خدمات کاردرمانی در منزل، از این موارد نیز کمک بگیرید تا فرایند درمانی بهتری نیز داشته باشید.

  • تمرین‌های پا در کاردرمانی سکته مغزی
  • کنار یک میز یا صندلی بایستید تا بتوانید در صورت نیاز تعادل خود را با استفاده از آن حفظ نمایید. سپس یکی از پاهای خود را به عقب بکشید تا حدی که کشش را کاملاً در عضلات پا حس نمایید. این کار را برای پای دیگر نیز تکرار نمایید.
  • این تمرین نیز مانند تمرین قبلی است. به دیوار یا تکیه‌گاهی اتکا نمایید و زانوی خود را به سمت جلو، بالا بیاورید. این کار را به آرامی انجام دهید تا در صورت احساس درد بتوانید تمرین را به آرامی متوقف نمایید. همین کار را برای پای دیگر نیز تکرار نمایید.
  • تمرین‌های دست در کاردرمانی سکته مغزی
  • یکی از ساده‌ترین تمرین‌های دست، تمرین کشش آرنج است. دستان خود را در موقعیتی راحت قرار دهید و به آرامی آن را صاف و خم نمایید؛ انگار که در حال تمرین با دمبل هستید.
  • دستان خود را به صورت موازی روبه‌روی خود قرار دهید و فرش نمایید که سبد یا توپی در دست دارید. سپس دستان خود را به آرامی بالا برده و پایین بیاورید.
  • تمرین بهبود و حفظ تعادل در کاردرمانی سکته مغزی
  • یک خط مستقیم را در نظر بگیرید (مانند خط فرش یا کاشی)، سپس سعی کنید تا در آن خط راست قدم بردارید. این عمل را باید به شکلی انجام نمایید که پاشنه پای خود را دقیقاً مقابل پنجه پای دیگر قرار دهید. زمانی که به انتهای خط رسیدید، بازگردید و همین عمل را تکرار نمایید.
  • برای این تمرین ساده در کاردرمانی سکته مغزی، نیاز به یک تکیه گاه مانند صندلی یا میز دارید تا بتوانید برای ایستادن از آن کمک بگیرید. دستان خود را روی لبه میز یا صندلی قرار دهید و سعی نمایید تا روی انگشتان پا ایستاده و خود را بالا بیاورید و روی پنجه بایستید. سپس آهسته پایین بیایید و این عمل را تکرار نمایید.
  • برای انجام این تمرین نیاز به یک جسم با وزن مناسب دارید. توپ‌های ورزشی وزن‌دار گزینه بسیار مناسبی هستند. این جسم وزین را به آرامی از دستی به دست دیگر انتقال دهید و هم زمان، آن را به دور خود بچرخانید. چند باری به شکل ساعت گرد این تمرین را انجام دهید و سپس به شکل خلاف جهت ساعت آن را ادامه دهید. در نظر داشته باشید که این پروسه باید به شکل ایستاده صورت پذیرد.

 

شما می‌توانید با مراجعه به کلینیک تخصصی کاردرمانی و گفتاردرمانی همیشه بهار، واقع در تهران، چیتگر، خیابان امیرکبیر، بعد از هاشم زاده، پلاک ۲۷۳ طبقه ۳، از انواع تمرینات گفتاردرمانی و کاردرمانی بهره‌مند شده و روند بهبودی را مؤثرتر و بهتر پیش بگیرید.

 

 

بهترین خدمات کاردرمانی سکته مغزی با کلینیکت

یکی از مهم‌ترین کارهایی که باید در صورت رخداد انواع سکته انجام داده  و به آن توجه بسیاری داشته باشید، حفظ روحیه و آرامش خود است. این امر باعث می‌شود که روند درمانی بهتر پیش برود و در طول پروسه درمان، خستگی کمتری حس نمایید. متخصصین کلینیکت همواره در کنار شما حضور دارند تا بتوانید بدون کوچک‌ترین نگرانی، توانایی‌های پیشین خود را بازیابی نموده یا تقویت نمایید. اگر مراجعه حضوری به کلینیک برای شما مقدور نیست، می‌توانید به سادگی از خدمات کاردرمانی در منزل بهره‌مند شده و در گرما و آرامش خانه خود، روند درمانی را پیش بگیرید.

در نهایت مطالب را برای نزدیکان و عزیزان خود ارسال نمایید تا آن‌ها نیز از این اطلاعات بهره‌مند شوند. همین طور فراموش نشود که نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید تا بتوانیم در مسیر خدمت رسانی، بهتر عمل نماییم.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید
3 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
7 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
ash862
ash862
6 ماه قبل

اگه خفیف باشه ممکنه حال فرد بهتر بشه ؟؟ خیلی نگرانم لطفا راهنماییم کنید

pooladvand
pooladvand
6 ماه قبل

تجربه من با کلینیکت بسیار مثبت بود استفاده از خدماتشون رو پیشنهاد میکنم

هدایت پناه
هدایت پناه
5 ماه قبل

کاردرمانی چقدر موثر هستش ؟

روشن بین
روشن بین
5 ماه قبل

برای پدرم از خدماتتون استفاده کردیم خداروشکر حالشون رو به بهبودیه ممنونم از تمام زحماتتون

حنیفی راد
حنیفی راد
2 ماه قبل

خیلی مفید بود اطلاعات خوبی بهم داد ممنونم ازتون