در سنین بزرگسالی خیلی محتمل است که به خاطر دلایل مختلفی از جمله بیماریهای مزمن، سکته مغزی، انواع تصادفات، آسیبهای جسمی و روانی یا مشکلات مربوط به افزایش سن، نیاز به بازیابی تواناییها یا درمان عارضهها حس شود. کاردرمانی بزرگسالان در واقع شاخهای از علم توانبخشی است که به افراد کمک میکند تا تواناییها و مهارتهای مورد نیاز برای زندگی روزمره خود را بهبود بخشیده و مشکلاتی که کارهای روزانه را دچار اختلال میکنند، برطرف نمایند؛ به همین خاطر واجب میشود تا اهمیت کاردرمانی در بزرگسالان، تکنیکها، تمرینات و رویکردهای مورد استفاده در این روش درمانی را دانست.
هدف از کاردرمانی بزرگسالان چیست؟
به طور خلاصه همان گونه که پیشتر به آن اشاره نمودیم، کاردرمانی برای بزرگسالان به منظور رفع دو دسته از عوامل به کار میرود. افرادی که به واسطه انواع تصادفات، ضربهها، عملهای جراحی، یا کهولت سن، تواناییهای پیشین خود را از دست داده و نیاز به بهبود و بازیابی نیروی قبلی خود هستند. دسته دوم به خاطر برخی از بیماریها است که روی عضلات، ماهیچهها و سیستم عصبی تأثیر گذاشته و باعث احساس ضعف و ناتوانی خواهند شد. با کاردرمانی بزرگسالان، میتوانید به سادگی و در کمترین زمان، تواناییهای خود را به دست آورده و بیماریها و مشکلاتی که پیش آمدهاند را درمان نمایید. کاردرمانی نه تنها به بهبود شرایط فیزیکی کمک میکند، بلکه از نظر روانی نیز میتواند برای بیماران مفید باشد. بسیاری از افراد با مشکلات جسمی طولانیمدت به افسردگی، اضطراب و احساس ناامیدی دچار میشوند. کار درمانگرها با ارائه برنامههای جامع و حمایتی میتوانند به این افراد کمک کنند تا به تدریج به زندگی خود امیدوارتر شده و اعتماد به نفس خود را بازیابی نمایند.
کار درمانی بزرگسالان چگونه انجام میشود؟
کاردرمانی برای بزرگسالان بسته به نیازهای خاص هر فرد متفاوت است. کاردرمانگر با ارزیابی جامع از تواناییها و محدودیتهای بیمار، برنامههای درمانی فردی و شخصیسازی شدهای طراحی میکند که عموماً شامل تمرینهای جسمی، تقویت عضلات، بهبود تعادل و هماهنگی بدن، و تکنیکهای خاص برای بازیابی مهارتهای حرکتی دقیق باشد.
یکی از تکنیکهای پراستفاده که در کاردرمانی بزرگسال استفاده میشود، آموزش انجام فعالیتهای روزمره با روشهای جایگزین است؛ بهعنوانمثال کار درمانگر برای فردی که دچار ضعف عضلانی در دستها شده است، روشها و فرایندهای جدیدی برای انجام کارهای ساده مانند پوشیدن لباس، غذا خوردن، یا استفاده از وسایل خانگی آموزش خواهد داد. استفاده از وسایل کمکی مانند واکر، صندلیهای حمام نیز میتواند بخشی از برنامه کاردرمانی بزرگسالان باشد، چراکه که به افزایش استقلال و اعتماد به نفس فردی که دچار مشکل شده است، کمک بسزایی خواهند کرد.

انواع کاردرمانی بزرگسالان
بدون شک این احتمال وجود دارد که با بالاتر رفتن سن، بدن افراد رفتهرفته رو به ضعف گرایش نماید و بیشتر از همه، عضلات و عصبهای بدن هستند که ممکن است دچار اختلال و مشکل شوند؛ چرا که بیشترین فعالیت روزانه توسط اعصاب و عضلهها انجام میشود. در نتیجه اگر بخواهیم دو مورد اصلی از بدن که در کاردرمانی بزرگسالان مورد تمرکز قرار میگیرند را شرح دهیم، باید به کاردرمانی در نورولوژی بزرگسال و کاردرمانی در ارتوپدی برای بزرگسالان بپردازیم.
کاردرمانی در حوزه ارتوپدی بزرگسال
مختصر میگوییم، ارتوپدی یعنی بهتر کردن یا بازیابی تواناییهای فیزیکی که مربوط به عضلات، ماهیچهها و استخوانها هستند. کاردرمانگر و تراپیست با دادن تمرینات خاص و انجام فعالیتهای ویژه، به بزرگسالان کمک میکند تا در انجام کارهای روزانه خود راحتتر عمل نمایند. به طور مثال، فردی که تاندونهایش پاره شده یا استخوان دستش شکسته شده باشد، در گرفتن یا نگه داشتن اشیا و اجسام کم توان یا حتی ناتوان خواهد شد؛ به عنوان موردی دیگر میتوان گفت فردی که دچار آسیب در قسمت لگن خود شده است، نمیتواند بنشیند یا به سختی میتواند از سرویس بهداشتی استفاده نماید. کاردرمانگر بزرگسال با ارتوپدی دست و نواحی دیگر، میتواند کارایی و توانایی قسمت مورد نظر را بازیابی کرده یا بهبود ببخشد. از مثالهای دیگر کاردرمانی بزرگسالان میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- اختلالات رشد استخوانی
- کمردرد
- پارگی رباط
- اسکولیوز
- زانوی ضربدری
- زانوی پرانتزی
- خمیدگی پا
- دیستروفی عضلانی
- دررفتگی مفاصل
- زانو درد
- پوکی استخوان
- آسیبهای ورزشی
- انحراف شست
- در رفتگی عضلات
- بیماری ستون فقرات
- عفونت استخوان و مفصل
- ناهنجاری انگشتان دست و پا
- تومور استخوان
- درد لگن
- آرتروز
- بیرونزدگی دیسک کمر
- کوتاهی ظاهری و کوتاهی واقعی اندام تحتانی
- پارگی عصبهای بدن (مثل آسیب به شبکه براکیال)
کاردرمانی در حوزه نورولوژی بزرگسال
نورونها، سلولهایی هستند که وظیفه انتقال پیامهای عصبی از اندامهای بدن به مغز و بالعکس را به عهده دارند. هرگونه اختلال در عملکرد این سلولها و سیستم عصبی، باعث بروز بیماریهای نورولوژیک خواهند شد مانند پارکینسون، سکته مغزی، تومور مغزی، ضایعه نخاعی، اختلالات مخچهای، ام اس و بیماریهای دژنراتیو مثل آلزایمر و دمانس. در چنین شرایطی، شاخه نورولوژی در کاردرمانی بزرگسالان بسیار اهمیت پیدا میکند؛ چرا که در برخی موارد حرکت عضلات و ماهیچهها دچار مشکل میشود اما دلیل آن مربوط به بافت عضلات نبوده و موضوعی که ایجاد اختلال میکند، مربوط به سیستم عصبی است، پس تفکیک این موضوع توسط پزشک و مهمتر از همه کاردرمانگر، بسیار نقشی حیاتی خواهد داشت.

نکات مؤثر و نقش خانواده و محیط در کاردرمانی بزرگسالان
خانواده و محیط پیرامون نقش مهم و تأثیر بسیاری در موفقیت کاردرمانی بزرگسالان دارند؛ به زبان سادهتر حمایت عاطفی و فیزیکی خانواده میتواند روند بهبودی را تسریع کند و انگیزه فرد را برای مشارکت فعال در برنامههای درمانی افزایش دهد. پس از دریافت خدمات کاردرمانی بزرگسالان در منزل، کاردرمانگر اغلب به خانوادهها آموزش میدهد تا بتوانند محیط خانه را برای بیمار ایمنتر و قابل دسترس تر کنند. ایجاد تغییراتی مانند نصب دستگیرههای ایمنی در حمام، استفاده از وسایل کمک حرکتی یا تنظیم فضای خانه برای بهبود راحتی و استقلال بیمار، میتواند تأثیرات مثبتی بر روند بهبود داشته باشد. اگر بیمار قصد مراجعه تنهایی به کلینیک را دارد، بسیار توصیه میشود تا با همراه به مطب مراجعه کند تا سنگینی و گاهاً استرس فضا و روند درمانی برای فرد کمتر شود. از طرفی مواردی مانند خواب کافی، تغذیه مناسب، تحقیق و مشاوره قبل از دریافت خدمات کاردرمانی بزرگسالان و حفظ انگیزه برای ادامه روند درمانی، میتوانند روند و پروسه را بهتر نمایند.
سؤالات متداول درباره کاردرمانی بزرگسالان
کاردرمانی بزرگسالان چقدر طول میکشد؟ تعداد جلسات کار درمانی بزرگسال به عارضه پدید آمده و شدت آن بستگی خواهد داشت؛ اما هر جلسه کاردرمانی بزرگسالان عموماً میان 30 دقیقه تا 1 ساعت خواهد بود.
آیا کاردرمانی میتواند به فرد کمک کند تا به کار بازگردد؟ اگر بدن و اندامهای شما به خاطر شرایط کاری که دارید یا حوادث مختلف دچار مشکل و اختلال شدهاند، احتمال این که با کاردرمانی بهبود یافته و به فعالیت خود بازگردید بسیار است و نرخ موفقیت بالایی دارد.
آیا کاردرمانی میتواند کمک تا فرد دوباره بتواند پس از آسیب رانندگی کند؟ بسته به شرایطی که فرد دچار شده است، پاسخ این سؤال متفاوت خواهد بود؛ اما به طور کلی میتوانید کاردرمانی در بزرگسالان را به عنوان یکی از مؤثرترین روشهای درمانی برای انواع اختلالات و مشکلات ذهنی و جسمی بدانید.
بهترین خدمات کاردرمانی بزرگسالان با کلینیکت
کاردرمانی برای بزرگسالان یک ابزار قدرتمند برای بهبود عملکرد جسمی، روانی و اجتماعی است. این درمان با هدف بازگرداندن استقلال، بهبود کیفیت زندگی و کاهش وابستگی به دیگران طراحی میشود. تکنیکها و رویکردهای کاردرمانی به بزرگسالان کمک میکند تا با عمق مشکلات جسمی و روانی خود آشنا شوند و فعالیتهای روزمره خود را بهبود ببخشند. نقش کلیدی خانواده و محیط زندگی در موفقیت درمان نباید نادیده گرفته شود، چرا که این عوامل میتوانند تأثیر چشمگیری بر روند بهبودی بیمار داشته باشند. با استفاده از خدمات کاردرمانی بزرگسالان در خانه، میتوانید زندگی فعالتر و مستقلی داشته و کیفیت زندگی خود را بالاتر ببرید.
متخصصین کلینیکت، همواره در کنار شما و عزیزان شما حضور دارند تا با ارائه مشاوره و بهترین خدمات کاردرمانی، شما را راهنمایی کرده و در داشتن زندگی راحت، یاری خواهند کرد.
فراموش نشود که نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید تا ما را در خدمترسانی هر چه بیشتر یاری نمایید. همین طور مطالب را برای دوستان و عزیزان خود ارسال نمایید تا برای آنها نیز مفید واقع شوند.
سلام روزتون بخیر کاردرمانی معمولا چند جلسه طول میکشه ؟؟
سلام علیاری عزیز
تعداد جلسات کاردرمانی کاملاً به شرایط فرد متقاضی وابسته است؛ اما به طور کلی در بازه 5 تا 10 جلسه خواهد بود.
سلام برای پای پرانتزی هم مناسبه ؟
سلام سایه کیانی عزیز
بله؛ کاردرمانی برای اطلاح پای پرانتزی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
درد رو هم میشه با کاردرمانی تسکین داد ؟
سلام نیمایی عزیز
بله کاردرمانی امکان این موضوع را نیز فراهم میکند.
از تیم کلینیکت بابت تمام اطلاعات ارزشمندتون سپاسگزارم
ممنونم از زحماتتون و مطالبی که توی سایت میذارین
خوندنشون ادمو دلگرم میکنه
سلام کاردرمانی توی سنین بالا واقعا موثره ؟؟
سلام نادر عزیز
کاردرمانی به طور کلی در امر بهبود و توانبخشی به عنوان روشی مؤثر همواره استفاده میشده است که بسته به شرایط شما، مقدار تأثیرات آن متفاوت خواهد بود.
برای سالمندان چه تمریناتی بیشتر تو کاردرمانی انجام میشه
سلام دوست عزیز
بسته به عارضه پیش آمده و فرایند کاردرمانی، تمرینات مختلفی به فرد توصیه خواهد شد. در نظر داشته باشید که این تمرینات تنها و تنها باید توسط متخصص و کاردرمانگر توصیه شوند.