انسان ممکن است در طول عمر خود به عارضهها، بیماریها و اختلالات مختلف بسیاری دچار شود. فلج مغزی از عارضههایی است که شدت آسیب آن به فرد بسیار زیاد است؛ بهقدریکه تمامی فعالیتها و کارهای روزمره فرد را تحتالشعاع قرار داده و مختل میکند. بزرگسالانی که با فلج مغزی زندگی میکنند، نیازمند مراقبتها و روشهای مختلفی، به خصوص کاردرمانی فلج مغزی هستند تا بتوانند کارهای روزمره خود را با استقلال و توانمندی بیشتر انجام داده و تواناییهای پیشین خود را بازیابی نمایند. برای شروع کاردرمانی فلج مغزی برای بزرگسالان، باید نسبت به موضوعاتی نظیر دلایل رخداد فلج مغزی، فواید کاردرمانی در فلج مغزی، تمرینات مربوط به این روش و نکات قابل توجه در این باره آگاه بود.
فلج مغزی چیست؟
این عارضه که با نام CP (Cerebral Pulsy) نیز شناخته میشود، یک اختلال نورولوژیکی است که به دلیل آسیب یا ناهنجاری در مغز در طی دوران بارداری، زایمان یا دوره نوزادی ایجاد میشود. این اختلال میتواند طیف گستردهای از مشکلات حرکتی، تعادلی و هماهنگی را ایجاد کند که تأثیرات آن تا بزرگسالی نیز ادامه مییابد. در واقع یکی از شایعترین عارضههای مغزی است که ممکن است برای افراد رخ داده و مشکلات زیادی نظیر اختلالات شنوایی، مشکل در یادگیری و اختلال در موارد شناختی، مشکلات بینایی، مشکلات چشایی، اختلال در حس شنوایی و مشکلاتی از این قبیل را ایجاد خواهد کرد. حال چرا باید چنین عارضهای بروز پیدا کند و علت آن چیست؟
رخداد انواع ناهنجاریهای مغزی در جنین، اختلال در خون رسانی به مغز جنین در طول زایمانهایی که به سختی انجام میشوند یا مدت زمان طولانی به طول میانجامند، وارد شدن ضربات شدید به سر نوزاد درواقع ضربه مغزی به نوزاد از شایعترین دلایلی هستند که سبب فلج مغزی خواهند شد.
انواع کاردرمانی فلج مغزی در بزرگسالان
پیش از آن که بخواهیم انواع کاردرمانی را بشناسیم، باید بدانیم که این عارضه به خودی خود چه انواعی دارد و آیا کاردرمانیهای مختلفی برای بزرگسالان استفاده خواهد شد یا خیر؟
به طور کلی، این عارضه به سه دسته اصلی اسپاستیک، اتتوئید و آتاکسیک بخش بندی میشود که هر یک، مشکلات به خصوص را به وجود میآورند.
کاردرمانی فلج مغزی اسپاستیک: این رشته از فلج مغزی باعث میشوند تا در حرکت ماهیچهها و عضلات خود دچار احساس خشکی و ناراحتی کنید. در واقع انگار دیگر نمیتوانید بدن خود را به راحتی و مانند گذشته تحرک دهید. کاردرمانگر بزرگسالان به شما کمک خواهد کرد تا این اختلالات را بهبود ببخشید.
کاردرمانی فلج مغزی اتتوئید: این نوع از کاردرمانی برای فلج مغزی در بزرگسالان به فرد کمک میکند تا حرکات و ریکشنهای عضلانی و ماهیچهای خود را بهتر کنترل نماید؛ چرا که این عارضه باعث میشود تا ماهیچهها از خود حرکات ناگهانی و غیر ارادی انجام دهند.
کاردرمانی فلج مغزی آتاکسیک: این مورد از لیست نیز باعث میشود تا فرد در درک و شناخت علائم و اتفاقات محیطی کمتوان یا ناتوان شده و در حفظ تعادل خود به مشکل بر بخورد.
از کجا بفهمیم که نیاز به کاردرمانی فلج مغزی است؟
برای پاسخ به این سؤال باید علائم فلج مغزی را بشناسید تا بتوانید در صورت نیزا، از خدمات کاردرمانی فلج مغزی در بزرگسالان استفاده نمایید. برای درک این امر میتوان به موارد زیر توجه نمود:
- انقباض و انبساط غیر ارادی ماهیچهها
- اختلال در حرکت مفاصل
- اختلالات یادگیری
- کاهش ضریب هوشی
- لرزش آنرمال و غیر طبیعی بدن
- عدم هماهنگی در حرکت اندامها
- اختلال در تکلم
- اسپاسم عضلانی
- اختلال در حفظ تعادل
- مشکل در حس شنوایی، بویایی، بینایی و…
- ناتوانی در کنترل بزاق دهان
- افزایش/کاهش توان عضلانی
- حرکات غیر ارادی و غیر طبیعی اندامها
- تأخیر در رشد
- سفت و کرخت شدن عضلات و ماهیچهها
هر یک از این موارد ممکن است در سنین بزرگسالی رخ بدهند. نمیتوان به طور حتمی گفت که دلیل بروز آنها چه خواهد بود چرا که با بالا رفتن سن احتمال دارد که ارگانها بدن از حالت پیشین خود خارج شوند. شما میتوانید برای دریافت مشاوره رایگان و تخصصی، از طریق شماره 02144935308 با مشاورین و متخصصین کلینیکت تماس بگیرید و از بهترین خدمات کاردرمانی فلج مغزی برای بزرگسالان بهرهمند شوید. اگر مراجعه حضوری به کلینیک و صرف هزینه، انرژی و زمان برای شما مقدور نیست، میتوانید به سادگی از خدمات کاردرمانی در منزل بهرهمند شوید.

اهداف کاردرمانی فلج مغزی بزرگسالان
کاردرمانی برای افراد بزرگسال که مبتلا به فلج مغزی هستند، با اهداف متنوعی صورت میگیرد که به طور کلی برای بهبود تواناییهای حرکتی ماهیچهها و عضلات، کاهش درد و افزایش استقلال در انجام فعالیتهای روزمره کمک میکند. برخی از اهداف اصلی عبارتاند از:
1. بهبود هماهنگی و حرکات عضلات: بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی ممکن است دچار مشکلاتی در حرکت عضلات و هماهنگی باشند؛ چرا که عملکرد مغز در انجام چنین فعالیتهایی تضعیف یا حتی در مواردی کاملاً مختل خواهد شد. کاردرمانگر به اشخاص کمک میکند تا توانایی کنترل عضلات خود را افزایش داده و تواناییهای از دست داده خود را بازیابی نمایند.
2. بازیابی استقلال در انجام فعالیتهای روزمره و ساده: یکی از مهمترین اهداف کاردرمانی فلج مغزی در بزرگسالان، کمک به فرد در انجام فعالیتهای روزانه مانند لباس پوشیدن، حمام کردن، آشپزی و نظافت است. استقلال در این موارد میتواند احساس خودکارآمدی و کیفیت زندگی فرد را به شدت ارتقا دهد؛ در واقع افزایش اعتماد به نفس و بازگشت روحیه افراد از عوامل بسیار مهمی است که سبب میشود روند درمانی نهتنها راحتتر و سریعتر، بلکه مؤثرتر از قبل پیش برود.
- کاهش درد: برخی از بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی با مشکلاتی همچون اسپاستیسیته (افزایش غیرعادی تونوس عضلانی) و درد عضلانی مواجه میشوند. کاردرمانی فلج مغزی به واسطه تمرینات فیزیکی و تکنیکهای خاص مربوط به کاهش فشار عضلانی، به فرد کمک میکند تا بتواند درد عضلات و اندامهای خود را کاهش دهد.
- تقویت تواناییهای شناختی و اجتماعی: همانطور که در مورد دوم به این موضوع پرداختیم، کاردرمانی برای فلج مغزی در بزرگسالان علاوه بر بهبود تواناییهای فیزیکی میتواند بر تقویت مهارتهای شناختی و اجتماعی افراد نیز تأثیر مثبت و سازنده بگذارد. بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی ممکن است در برقراری ارتباط یا انجام وظایف پیچیده نیاز به حمایت داشته باشند؛ به همین دلیل کاردرمانگران و تراپیستها همواره در کنار شخص حضور دارند تا فرد را در این امر یاری بدهند.
روشها و تمرینات کاردرمانی برای بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی
کاردرمانگران در کاردرمانی برای بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی، از طیف گستردهای از روشها و تکنیکهای مخصوص استفاده میکنند که بر اساس نیازها و محدودیتهای فردی بیمار تنظیم میشوند تا بتوانند بیشترین تأثیر ممکن را روی فرایند بهبودی فرد بگذارند. مواردی از قبیل:
- تمرینات فیزیکی و تمرینات کششی: تمرینات فیزیکی برای تقویت عضلات، افزایش انعطافپذیری و بهبود هماهنگی عضلات اهمیت بسیاری دارند؛ چرا که به کاهش سفتی عضلات و جلوگیری از انقباض عضلانی کمک بسیاری میکنند.
- استفاده از وسایل کمکی: همواره با پیشرفت فنون و تکنیکهای کاردرمانی، ابزارها و دستگاههای مختلفی مانند واکر، صندلی چرخدار و وسایل تطبیقی که برای انجام کارهای روزمره استفاده میشوند نیز به شکل پیشرفتهتر طراحی خواهند شد. این ابزارها در کاردرمانی فلج مغزی به فرد کمک میکنند تا در انجام تمرینات و حرکات خاص، بهتر و مؤثرتر عمل نمایند. به طور مثال گاهی وزن اندامها و فشاری که روی عضلات متمرکز اعمال میشود کافی نخواهد بود؛ به همین دلیل میتوان از این وسایل نامبردهشده استفاده کرد تا فشار و وزن مورد نیاز، تحت نظر کاردرمانگر روی عضله و ماهیچه هدف وارد شود.
- تمرکز روی فعالیتهای حرکتی: این تمرینات در کاردرمانی فلج مغزی بزرگسالان شامل تقویت تواناییهای حرکتی دستها و انگشتان برای انجام کارهای دقیقتر مانند نوشتن، تایپ کردن، یا استفاده از وسایل کوچک است که باعث میشود کنترل فرد روی ماهیچهها و عضلات کوچکتر خود نیز افزایش یابد.

4. تمرینات شناختی: در برخی از افراد که دچار فلج مغزی هستند، ممکن است مشکلات شناختی همچون ضعف در حافظه یا تمرکز بروز پیدا کنند. تمرینات شناختی که در کاردرمانی انجام میشود به بهبود تواناییهای ذهنی و افزایش تمرکز و توجه فرد کمک میکنند؛ نظیر انجام بازیهای پازلی، بازیهای مربوط به حفظ کردن جایگاه وسایل و…
5. درمان با استفاده از آبدرمانی: آب درمانی (Hydrotherapy) به عنوان یک روش مؤثر برای کاهش فشار بر روی مفاصل و عضلات شناخته میشود. در این روش، بیمار در آب گرم تمرینات حرکتی انجام میدهد که به بهبود انعطافپذیری، تقویت عضلات و کاهش درد کمک میکند.
نکات قابل توجه در کاردرمانی فلج مغزی برای بزرگسالان
این روش درمانی به عنوان یکی از مؤثرترین متدها در بهبودیابی از فلج مغزی شناخته میشود؛ چرا که موارد و نکات مثبت زیادی دارد که باعث میشود به این شکل شناخته شود. البته که مانند هر روش دیگری، نکات و چالشهایی دارد که باید نسبت به آنها آگاه باشید.
اول از هر چیز باید یادآور شویم که به دلیل ماهیت مزمن فلج مغزی و شدت علائم در برخی از افراد، روند بهبودی ممکن است کمی خسته کننده باشد. روند کاردرمانی فلج مغزی ممکن است گاهی کند و بدون تغییر به نظر برسد؛ همواره باید در نظر داشته باشید که روحیه خود را حفظ نمایید و نسبت به تغییرات کوچک نیز آگاه بوده و صبر و استمرار داشته باشید.
به عنوان موردی دیگر، برخی از افراد ممکن است به دلیل مشکلات شدید حرکتی یا شناختی، در برخی از تمرینات کاردرمانی محدودیت داشته و فرد را دچار نگرانی کنند. در چنین شرایطی، کاردرمانگر حرفهای در کنار فرد حضور دارد و با دادن روحیه و راهنمایی، به فرد کمک میکند تا آسانتر روند درمانی را پیش بگیرد.
دسترسی به کاردرمانی تخصصی و متناسب با نیازهای بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی در برخی از مناطق ممکن است محدود باشد و این موضوع میتواند مانع بزرگی در بهرهمندی از این خدمات شود. از طرفی اعتماد به افراد و کلینیکهای مختلف ممکن است در ابتدا سخت باشد؛ اما نگران نباشید! چرا که شما تنها یک تماس با بهترین خدمات کاردرمانی در منزل فاصله دارید. میتوانید با شمارهگیری 02144935308 از مشاوره رایگان و تخصصی کلینیکت بهرهمند شده و در کمترین زمان، اقدام به دریافت خدمات کاردرمانی فلج مغزی برای بزرگسالان نمایید.
کلینیکت، بهترین خدمات کاردرمانی فلج مغزی برای بزرگسالان
کاردرمانی فلج مغزی به عنوان یکی از مؤثرترین روشها شناخته میشود، چراکه به افراد کمک میکند تا با بهبود تواناییهای حرکتی، شناختی و اجتماعی خود، زندگی بهتری داشته و استقلال و روحیه خود را بازیابی نمایند. حال که درباره تأثیرات گسترده فلج مغزی بر زندگی بزرگسالان اطلاعات کاملتری دارید، به راحتی میتوانید روند درمانی خود را شروع نموده یا به شکل مؤثرتری در کنار عزیز خود حضور داشته باشید. کاردرمانگران با تمرکز بر نیازهای فردی و استفاده از روشهای متنوع، در کاهش محدودیتها و افزایش کیفیت زندگی افرادی که دچار این عارضه هستند، میتوانند بسیار یاری رسان باشند.
همین الان میتوانید به کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی همیشه بهار واقع در تهران، چیتگر، خیابان امیرکبیر، بعد از هاشم زاده، پلاک ۲۷۳ طبقه ۳ مراجعه فرمایید و از بهترین خدمات کاردرمانی و گفتار درمانی بهرهمند شوید.
همچنین اگر مراجعه حضوری برایتان مقدور نیست، میتوانید از خدمات کاردرمانی فلج مغزی در منزل نیز بهرهند شوید. بهبود تنها یک کلیک با شما فاصله دارد!
فراموش نشود که مطالب را برای عزیزان و آشنایان خود به اشتراک بگذارید تا آنها نیز بتوانند از این اطلاعات استفاده نمایند. مطالب، نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را نیز با ما در میان بگذارید تا بتوانیم در مسیر خدمت رسانی به شکل بهتری عمل نماییم.
مطالبتون باعث شد بیشتر با با فرایند درمان در منزل آشنا شم
ممنونم ازتون
کاردرمانی به راه رفتن هم کمک میکنه ؟؟
سلام کریمی عزیز
بله؛ بهبود اختلالات حرکتی از تأثیرات مثبت کاردرمانی است.
خواستم از مشاورین تلفنیتون تشکر کنم خیلی با حوصله و حرفه ای عمل میکنن ممنونم از تیم خوبتون